lundi 2 février 2009

Marc Audibet per Vionnet



Creatori si muze
Madeleine Vionnet 1874-1975
Vineri, 27 Iunie 2008

A ucenicit inca de pe la 11-12 ani intr-un atelier de croitorie. Apoi a plecat la Londra. Dar norocul si l-a aflat tot la Paris, unde dupa ce a lucrat pentru altii a gasit forta si mijloacele de a-si deschide propria casa de moda, in 1912. A fost numita "regina bie-urilor", pentru ca, introducand taietura pe diagonala a dat largime si fluiditate tinutelor, eliberand astfel trupul femeilor de tortura corsetului. A realizat rochii de seara de comanda, dar a reusit si sa traduca exigentele croitoriei de lux, in linii de haine de gata pe care le comercializa in America, incepand din 1925.


Cea care a inspirat-o a fost Isadora Duncan, dansatoarea cu picioarele goale, care evolua in costume vaporoase din voal, amintind de statuile grecesti.


Emblematice pentru stilul creat de Vionnet raman rochiile de matase, in drapaje ample, cu o cinetica speciala. Dietrich, Garbo sau Hepburn, celebritatile cinematografiei interbelice, au beneficiat de toalete semnate de ea. Din pacate, afacerea sa nu a rezistat in timpul razboiului. In 1988 niste investitori au cumparat marca si in 2007 au relansat-o. Acum, maestrul de ceremonii este un designer care a lucrat timp de mai multe sezoane cu succes pentru Prada, Trusardi sau Ferragamo, Marc Audibet.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire